Το σύνθημα δόθηκε από την ΔΕΘ και τις εκδηλώσεις της με τις συναυλίες των έντεχνων καλλιτεχνών που τη διάνθισαν, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να παρακολουθήσω καμία.. Δεν πειράζει.. Νext time.. Tα δρώμενα όμως δεν τελείωσαν εκεί... Το φεστιβάλ του εστιατορίου Ζύθος έκανε αισθητή την παρουσία του στην πόλη με την φωνή του Χρήστου Θηβαίου την περασμένη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010 στα Λαδάδικα.
Μελωδίες αγαπημένες, Καββαδίας, Μικρούτσικος, πολύς κόσμος, μπύρα και κρασί να ρέουν άφθονα και μια γλυκιά μελαγχολία από τα τραγούδια του Θηβαίου να συνθέτουν το σκηνικό..
Η έκπληξη ωστόσο ήρθε από την Parallaxi και τη δράση της "Θεσσαλονίκη αλλιώς" που αυτή τη φορά προχώρησε σε ένα καινούργιο δρώμενο με τίτλο "Μια αλλιώτικη μέρα" με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.
Η Θεσσαλονίκη πεζοδρομήθηκε για περίπου 4 ώρες, από την Αγγελάκη μέχρι την Βενιζέλου και οι δρόμοι της πόλης γέμισαν ποδήλατα, ήχους, μουσικές και θεατρικά δρώμενα που σε κάνουν να σταματάς και να χαζεύεις... Τα λεωφορεία κινούνταν ωστόσο κανονικά στο κέντρο της πόλης διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό το επιβατικό κοινό που επέλεξε τα λεωφορεία και όχι τα αυτοκίνητα...
Ωστόσο τα παρατράγουδα δεν έλειψαν... Πολλοί ήταν αυτοί που δεν ήταν ενημερωμένοι για τα δρώμενα και ακόμα και νέοι... Μια κοπέλα που καθόταν δίπλα μου στο λεωφορείο, με ρώτησε γιατί καθυστερεί το λεωφορείο.. Της απάντησα πολύ ευγενικά και χαμογελαστά ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και γίνονται δρώμενα στο κέντρο και μου απάντησε ξερά: "Α μάλιστα. Ελπίζω να μην κρατήσει για πολύ ώρα" "Μέχρι τις 10 το βράδυ", της απάντησα και γύρισα την πλάτη μου.. Όχι μόνο στην κοπέλα, αλλά και στα στενά μυαλά που υπάρχουν στην πόλη και δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον της και το μέλλον της....
Πάρα ταύτα οι εκδηλώσεις δεν τελείωσαν εδώ... Το Σάββατο αν και ο καιρός μας έκανε νερά από το πρωί, με βροχές, καταιγίδες, ψυχρούλα και συννεφιά, τα Δημητρια Street Fest 1 έκαναν κανονικά την εμφάνιση τους στην περιοχή της Βαλαωρίτου, την νεοανερχόμενη περιοχή διασκέδασης των τελευταίων 2 περίπου χρόνων στην πόλη... Ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie&Monie Coniente, έδωσαν τον παρόν τους, όπως άλλωστε και πλήθος άλλων συγκροτημάτων στην περιοχή... Ζωγραφιές στους δρόμους, μπαλόνια σε οδούς
και μια Θεσσαλονίκη που σφύζει από ζωή και πολιτιστικά δρώμενα....
Η εβδομάδα έκλεισε με μπύρα που έρεε άφθονη στο πρώτο φεστιβάλ μπύρας που διοργανώθηκε από το πρώτο αναγνωρισμένο σωματείο Καφεζυθοπωλών Βορείου Ελλάδος Περιζύθειον. Το φεστιβάλ διεξήχθη 22-26 Σεπτεμβρίου στο χώρο της Νομαρχίας με ελεύθερη είσοδο, δωρεάν πάρκινγκ και συγκροτήματα της πόλης να μας χαρίζουν υπέροχες μουσικές επιλογές
Απορίας άξιον βέβαια αποτελεί ότι το φεστιβάλ δεν είχε την απαιτούμενη προβολή από τα μέσα.. Είμαι σίγουρη ωστόσο, ότι τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα έχει το δικό φεστιβάλ μπύρας με πολύ μεγαλύτερη προβολή..!!
Σε μια τέτοια Θεσσαλονίκη θέλουμε να ζούμε... Με πολιτιστικά δρώμενα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά της Αθήνας... Μπορούμε να το πετύχουμε... Το ερώτημα είναι αν θέλουμε και κυρίως ποίοι το θέλουμε...
_______________________________
Ακολουθεί το δελτίο τύπου που στάλθηκε από την Ρarallaxi για την "Αλλιώτικη Μέρα" στην Kulturosupa.gr.
Ήταν ένα τετράωρο αστικό πείραμα οργανωμένο από την ομάδα του “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς”, με μια τεράστια ανταπόκριση. Η αποδοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης στις δράσεις της Parallaxi με τον τίτλο “Μία Αλλιώτικη Μέρα, Μια Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο” αποκτά βαρύνουσα σημασία. Για πρώτη φορά, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης πεζοδρομήθηκε και απέκτησε ένα περισσότερο ευρωπαϊκό και κυρίως ανθρώπινο πρόσωπο, ελεύθερο από τα περισσότερα αυτοκίνητα που καταλαμβάνουν τους δημόσιους χώρους καθημερινά.
Η Parallaxi και η ομάδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” πρωτοστάτησαν σε μία πρωτοφανή συνέργια ιδιωτικών προσπαθειών με θεσμικούς φορείς. Με πρωτοβουλία της Parallaxi, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο ΟΑΣΘ, το ΣΑΣΘ και ο Εμπορικός Σύλλογος συνέβαλαν, ώστε η πόλη να αποκαλύψει επιτέλους το φιλικό της πρόσωπο προς τους ίδιους της τους πολίτες.
Η πεζοδρόμηση και η “αλλιώτικη” διαμόρφωση των τεσσάρων θεματικών δρόμων, Πρ. Κορομηλά, Μητροπόλεως, Τσιμισκή και Σβώλου-Ερμού, ανέδειξε μία διαφορετική προοπτική για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 4 θεατρικές παραστάσεις, 2 υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, 8 μουσικές παρελάσεις και συναυλίες, 3 αρχιτεκτονικές παρουσιάσεις, 1 ημερίδα, χαρούμενες διαβάσεις και δεντροφυτεύσεις, 3 θεματικοί περίπατοι, ο μεγαλύτερος υπαίθριος παιδότοπος στο δρόμο που στήθηκε ποτέ, περισσότεροι από 3.000 ποδηλάτες και δεκάδες χιλιάδες πεζοί συνέθεσαν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τέσσερις ώρες το απόγευμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.
Πάνω απ’ όλα, όμως, η δεύτερη δράση της ομάδας της Parallaxi “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” πέτυχε να ανοίξει εκ νέου τη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη μελλοντική αναδιαμόρφωση του κέντρου της πόλης. Και να αποδείξει πως εκεί που αδυνατεί να παρέμβει καθοριστικά το επίσημο κράτος και οι δημοτικές αρχές, αρχίζει η αυτοοργάνωση και η δράση των ομάδων της πόλης. Το ‘‘Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’, θα επανέρχεται κάθε φορά που μια αφορμή ή ένα στοίχημα για τα δημόσια πράγματα της πόλης θα μας καλεί να δράσουμε στο κέντρο ή την περιφέρεια της πόλης.
Η (ά)γνωστη πόλη...
...μέσα από το βλέμμα του Σωκράτη Ιορδανίδη – αρχείο Σ.Ι./Μουσείο Φωτογραφίας Μία βόλτα στην παλιά Θεσσαλονίκη... χωρίς μποτιλιάρισμα
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μια αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο», η Parallaxi και η ομάδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “η (ά)γνωστη πόλη” στις βιτρίνες των καταστημάτων της Μητροπόλεως. Η έκθεση συνεχίζεται και φιλοξενείται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου.
Ο φωτογράφος Σωκράτης Ιορδανίδης μας ξεναγεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μας παρουσιάζει όψεις της πόλης ξεκινώντας ακόμη και από τη δεκαετία του ’50.
Γειτονιές του κέντρου μεταφέρονται για λίγο πίσω στο χρόνο και μετατρέπονται στα σκηνικά του ίδιου τόπου, μιας άλλης εποχής. Τα σύμβολα της πόλης κυριαρχούν σε αυτήν την περιήγηση και αναδεικνύουν μία Θεσσαλονίκη που οι πολίτες απολαμβάνουν με τις πράσινες πλατείες της και τους ήσυχους δρόμους της.
Η έκθεση μας μεταφέρει σε μία εποχή που το αυτοκίνητο ήταν πολυτέλεια και όχι ανάγκη, σε μια Θεσσαλονίκη με λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερη ρύπανση και περισσότερα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Σήμερα, που οι όροι είναι αντίστροφοι, η έκθεση αυτή είναι μια πρόκληση για να βρούμε τους τρόπους να “κατακτήσουμε” και πάλι το ίδιο μας το παρελθόν.
Επιμέλεια Έκθεσης: Αλίκη Τσιρλιάγκου
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 29, 546 22
Διάρκεια: 24-30 Σεπτεμβρίου 2010
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινές 18.00-21.00 , Σάββατο/Κυριακή 11.00-20.00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου