Καλώς ήρθατε!!!!

Ο,τι συζητάμε σ'ενα καφεδάκι.. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, τηλεοπτικά και άλλα πολλά θεματα..!!!

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Το ιντερνετ και οι ποικίλες επιδράσεις του στις ανθρώπινες σχέσεις...

Το ίντερνετ αποτελεί το μέσο που ξεκίνησε την επανάσταση του τα τελευταία χρόνια και αποτελεί κατά τη γνώμη μου το μέσο του μέλλοντος. Δημοσιογραφία, υποκριτική, σειρές, cd, μουσική, ενημέρωση είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που προσφέρει. Τι γίνεται όμως με τις ανθρώπινες σχέσεις? Τις βοηθάει ή τις καταστρέφει?
Χρυσή συνταγή δεν υπάρχει. Άλλοι έχουν βρει το άλλο τους μισό και άλλοι έχουν χάσει φίλους και γνωστούς, γιατί έμειναν προσκολλημένοι σε μια εικονική πραγματικότητα, που θεωρούν λανθασμένα ότι είναι η ίδια η πραγματικότητα.



Το διαδίκτυο κρύβει κινδύνους και μπορεί να καταστεί άκρως επικίνδυνο και εθιστικό ειδικά για τα παιδιά. Όταν εμείς ήμασταν παιδιά, παίζαμε στις αλάνες, μιλούσαμε με τους συνομηλίκους μας και τους μεγαλύτερους, τώρα τα παιδιά είναι μπροστά σε μια οθόνη και αυτό δεν είναι καλό... Όχι επειδή δεν παίζουν, αλλά γιατί με το παιχνίδι τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και αποκτούν δεξιότητες που δεν τις κατακτούν με άλλον τρόπο...


Τα πάντα έχουν ένα μέτρο και αυτή είναι η χρυσή τομή για το πως μπορεί να επηρεάσει τον καθένα το ίντερνετ..

Υπάρχει όμως και η καλή πλευρά του ίντερνετ...



Οι σχέσεις των δύο φύλων έχουν διαφοροποιηθεί και πολλές φορές η προσέγγιση γίνεται μέσω ίντερνετ.. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα βρεθούν να σου πουν ότι βρήκαν το άλλο τους μισό μέσα από το facebook, το zoo και χίλιους δυο άλλους ιστότοπους.. Μπορείς να ξαναβρεθείς με συμμαθητές του δημοτικού, με ανθρώπους με τους οποίους έχεις χαθεί και βρίσκεσαι ξανά, έχεις τη δυνατότητα να προβάλλεις την επιχείρηση σου, το ταλέντο σου... Σου δίνει ευκαιρίες, αρκεί να μπορείς να τις εκμεταλλευτείς..

Σημείο όμως των καιρών αποτελούν και τα blogs και τα διάφορα fora που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.. Ο καθένας παίρνει ένα πληκτρολόγιο και ασκεί τη δική του μορφή δημοσιογραφίας, με τα blogs, ελληνιστί ιστολόγιο, ενώ τα fora (εν. forum) αποτελούν χώρους δημόσιας συζήτησης, για διαφόρα θέματα, χωρισμένα σε υποκατηγορίες. Το κοινό χαρακτηριστικό και των δύο μορφών διαδικτυακής επικοινωνίας είναι η ανωνυμία που κατά κύριο λόγο διέπει τους χρήστες, καθότι η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί ψευδώνυμο προκειμένου να αποκρύψει την πραγματική του ταυτότητα. Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται είναι προφανές: "που σταματάνε τα όρια της ελευθερίας του ενός και που αρχίζουν του άλλου;" Μπορεί ο καθένας να εκφέρει άποψη δημόσια και καταγγελτικά, αλλά ανώνυμα; Και αν ναι, υπάρχουν κυρώσεις; Αν θέλετε ειλικρινή απάντηση εκ μέρους μου, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Πρόσφατο παράδειγμα που έχω στο μυαλό μου επιβεβαιώνει τη θέση μου. Η ανωνυμία είναι πλήρως αποδεκτή στα πλαίσια των bloggers και των fora, αλλά στην εξω-διαδικτυάκη κοινότητα δεν ισχύει το ίδιο.. Και όσο εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος από ένα blog ή ένα forum, άλλο τόσο εύκολα μπορεί και το ίδιο το blog να χαρακτηριστεί από ένα πρόσωπο.

Το ίντερνετ δεν είναι άσπρο ή μαύρο, καλό ή κακό. Χρειάζεται μέτρο, σύνεση και λελογισμένη χρήση. Γιατί η απόσταση από την πλήρη απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά απ' όσο νομίζει κανείς...
Καλό σερφάρισμα με ασφάλεια και σύνεση....!!!

4 σχόλια:

  1. καλα τα λες, ολα εχουν ενα μετρο, ολα ειναι εργαλεια που μπορουν να χρισημοποιηθουν με τον εναν η τον αλλον τροπο, καλο η κακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα έχουν ένα μέτρο και χρειάζονται μεγάαααλη προσοχή... Γιατί όσο καλό ή χρήσιμο κι αν είναι κάτι, με λάθος χρήση μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα... Είναι πολύ αληθινό αυτό το άρθρο... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://blogirl-bloggess.blogspot.com/2010/10/we-live-in-e-world.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Μέτρον άριστον" και φυσικά πάντα "η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση" - τόσο βαρετή αυτή η ζωή...

    fae

    ΑπάντησηΔιαγραφή