Καλώς ήρθατε!!!!

Ο,τι συζητάμε σ'ενα καφεδάκι.. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, τηλεοπτικά και άλλα πολλά θεματα..!!!

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ενάντια στην ξενοφοβία με ένα αυτοκίνητο και έναν καναπέ!!!

Μεγαλώσαμε σε μια εποχή που το παιχνίδι στις αλάνες και ο καιρός που τα κλειδιά ήταν πάνω στην πόρτα ήταν μια συνήθεια ετών από παλιά. Τώρα αυτό μοιάζει με ιστορία βγαλμένη από βιβλία, όπως ακριβώς και για μας οι ιστορίες που ακούγαμε από τους γονείς μας. Είναι όμως η πλειονότητα των νέων ανθρώπων τόσο επιφυλακτικοί; Μήπως υπάρχουν και κάποιοι που δεν εντάσσονται σ' αυτή την κατηγορία;
Το carpooling και το couchsurfing κερδίζουν ολοένα και περισσότερους πόντους στη σύγχρονη κοινωνία, προσφέροντας οικονομία σε συνδυασμό με παρέα. Δυο εντελώς διαφορετικές λέξεις αλλά με εφάμιλλο νόημα, την αντίσταση στην αλλοτρίωση, την απομόνωση και την ξενοφοβία που κυριαρχεί στην εποχή μας.




To carpooling αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο να μετακινηθεί κανείς στις καθημερινές του διαδρομές στη δουλειά, από μια πόλη σε μια άλλη ή ακόμα και σε άλλες χώρες, μοιραζόμενος το ίδιο αμάξι.
Ο τρόπος? Πανεύκολος!!! Φτιάχνεις ένα προφίλ στο http://carpooling.gr/ ανεβάζεις τη διαδρομή, που θες ν' ακολουθήσεις, αν είσαι οδηγός ή επιβάτης και μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες έχεις ήδη τους πρώτους συνεπιβάτες στο ταξίδι σου!!!! Η ερώτηση που ακολουθεί αναμενόμενη: "Και ποιος μου εγγυάται ότι αυτός που θα με πάρει στο αμάξι του δε θα 'ναι δολοφόνος, βιαστής ή οτιδήποτε άλλο;" Η Fanny από τη Γερμανία, ξεκίνησε το carpooling πριν από 3 χρόνια, για τη διαδρομή από την πόλη που σπουδάζει στην πόλη που κατάγεται. , συστημένη από μια φίλη της, που είχε χρησιμοποιήσει τον ίδιο οδηγό και την είχε διαβεβαιώσει για το ακέραιο του χαρακτήρα του. Ισχυρίζεται τεκμηριωμένα ότι το 90% των βιασμών γίνονται από τον κοινωνικό περίγυρο των θυμάτων, ενώ μόνο το 10% οφείλεται σε αγνώστους. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου της carpooling, διέσχισε 3 χώρες, πηγαίνοντας από Γερμανία στη Γαλλία και από κει στο Βέλγιο με μόλις 30€, ενώ κανονικά θα ξόδευε 70€. Αν την ρωτήσεις, ωστόσο, αν διατηρεί φιλίες με τους οδηγούς θα σου απαντήσει απλά ότι είναι ένα τυπικό πράγμα. Μια συμφωνία που διεκπεραιώνεται και λήγει. Συμφέρει και τους δύο, τρεις η τέσσερις, αλλά δεν αναπτύσσεται περαιτέρω.. "Δηλαδή", τη ρωτάω, "δεν μπορεί να συμβεί κάτι άσχημο;" "Το πιο άσχημο", μου απαντάει, "είναι ότι μπορεί ο άλλος να μην εμφανισθεί τελικά, αν δεν γεμίσει το αμάξι του." Μου λέει, ότι της συνέβη την τελευταία φορά που ταξίδεψε και ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει την εγκυρότητα του κάθε οδηγού ή επιβάτη, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές. Στη Γερμανία το carpooling είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε να υπάρχουν δύο ιστοσελίδες που αφορούν το carpooling, www.mitfahrgelegenheit.de και www.mitfahrzentrale.de, ενώ στην Ελλάδα μόλις ένα.

Αντίστοιχη είναι και η έννοια του couchsurfing. Δωρεάν διακοπές σε ξένη χώρα στον καναπέ ενός "φίλου" σου.



Η δημιουργία προφίλ είναι απαραίτητη ενώ η δυνατότητα των υπολοίπων couchsurfers να σχολιάσουν στο προφίλ του καθενός, διασφαλίζει την ασφάλεια των επισκεπτών και των ιδιοκτητών. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να ξεναγήσεις κάποιον στην πόλη σου, να βγεις να πιεις και να φας κάτι μαζί του, αν ο καναπές σου αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμος!!! Αλλά κι εδώ υπάρχουν κανόνες ασφαλείας και μάλιστα τους επιβάλλει το ίδιο το site... Οι φίλοι έχουν την ευθύνη επίσης για κάποιον που θα συμπεριφερθεί άσχημα και πάντα είναι πιο ασφαλές να ταξιδεύεις σε "καναπέδες" που έχουν καλά και μόνο καλά σχόλια... Αν θες να γίνεις και εσύ μέλος της παρέας των couchsurfers, να βουλιάξεις στον καναπέ ενός σπιτιού και να συζητήσεις με ανθρώπους που είναι σαν να τους ξέρεις χρόνια, τότε κανε κλικ στο http://www.couchsurfing.org/ και ξεκίνα το ταξίδι για την ανακάλυψη του κόσμου.. Γιατί η ζωή θέλει ρίσκο μερικές φορές...

4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!Δεν είχα ξανακούσει για αυτούς τους καινούργιους τύπους διακοπών!!Πολύ καινούργιο νομίζω για την Ελλάδα αλλά ίσως σύντομα να τα μάθουμε καλύτερα!!!

    Well done once again!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ πρώτη φορά διαβάζω κάτι τέτοιο! Δε φανταζόμουν καν ότι υπάρχει κάτι ανάλογο! Ίσως μοιάζει λίγο ξένο για τη χώρα μας, αλλά κάτι μου λέει ότι σε λίγο καιρό τίποτα δεν αποκλείεται να συμβεί...

    Πολύ ενδιαφέρον για άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ κορίτσια μου!! Να στε καλά! Το carpooling το χα ακουσει πρώτη φορά πριν από 5 περίπου χρόνια ως εναλλακτικό οικολογικό τρόπο μετακίνησης!
    Το couchsurfing απ'την άλλη αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν 5.000 και κατι ψιλά καναπέδες στην Ελλάδα. Βέβαια, εν συγκρίσει με την Ισπανία που έχει 30.000 είμαστε ακόμα πολύ πίσω,αλλά μαθαίνουμε!!! :)
    Ευχαριστωωω και παλιιι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ καλο αρθρο!Αν θελει καποιος μπορει να παει και στο δικο μου blog:www.angelseliroi.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή