Καλώς ήρθατε!!!!

Ο,τι συζητάμε σ'ενα καφεδάκι.. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, τηλεοπτικά και άλλα πολλά θεματα..!!!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Θεατρική κριτική ή ευχαριστώ στο Δήμο;

"Συμβολαιογράφος" της Εμμανουέλας Αλεξίου και του Γιώργου Καραμίχου (διασκεύη από το διήγημα του Νίκου Βασιλείαδη)






Συνήθως οι κριτικές μου φιλοξενούνται από τη θεατρική μου στήλη παρέα με την Κατερίνα στο  http://tralala.gr/monimes-stiles/theatro, αλλά κάτι που αυτή τη φορά είναι δύσκολο να προλάβουμε όλες τις παραστάσεις κάτι που μ'αυτήν εδώ την παράσταση συνέβη κάτι αλλόκοτο... Δεν μπορώ να κρατηθώ από το να μη γράψω στο blog μου για αυτήν την παράσταση...
Καταρχάς, είναι ένα δείγμα, ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν σ' έναν δήμο αν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις... Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στους υπεύθυνους της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, που προσέφεραν το θέατρο για τις παραστάσεις, που έφεραν ένα "εναλλακτικό" έργο, που δεν είναι μια απλή εμπορική κωμωδία... Ένα ευχαριστώ που το εισιτήριο στους καιρούς που ζούμε ήταν πολύ οικονομικό για όλους... Ένα ευχαριστώ για μια πόλη που μου φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αναγεννιέται από τις στάχτες της.. Κάτι οι συνδέσεις με την Ryanair κάτι η νέα πνοή που δίνεται στο νέο δημαρχείο με ποικίλες εκδηλώσεις..
Και μετά απο όλα αυτά να φτάσω και στην παράσταση, γιατί γι αυτήν θέλω να μιλήσω κυρίως... Νομίζω τουλάχιστον..
Μια παράσταση που μιλάει για τον Συμβολαιογράφο.. Τον κυρ-Αργυρή τον μπουγά, τον κοντό με άλλα ποικίλα προσόντα, όμως, που ξυπνούν από το λήθαργο την Ερασμία... Μια γυναίκα με πάθη, που, όμως, έχει επαναπαυθεί σε μια ήρεμη ζωή την οποία έρχεται να ταράξει ο γαμπρός της.
Κωμικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έργου υπήρχαν πολλές, μα ο κεντρικός άξονας του ήταν μια γυναίκα κυριευμένη από την έλλειψη του έρωτα, στερημένη από χαρέ, νευρική, νευρασθενίκη ίσως όπως ανέφερε κι η ίδια.. Μια πικρή ιστορία που δε θα μπορούσε να έχει άλλο τέλος...
Πηγαίνοντας στα τεχνικά ωστόσο σημέια του έργου, θα στεκόμουνα σίγουρα στην ερμηνεία της Υρώς Μανέ που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε ένα έργο που η εναλλαγή των ρόλων στα μάτια των θεατών ήταν εμφανής.. Η Ερασμία μετατρεπόταν άνετα από γυναίκα περιπτερού στον κυρ Αργύρη τον Υποδηματοποιό αλλά και άλλο τόσο εύκολα και στην Ματούλα την κόρη της.. Μια εξαιρετική ερμηνεία που φάνηκε επίσης και στην υπέροχη χρήση της γλώσσας που είναι καθαρεύουσα..
Αν κάτι θα παρατηρούσα, αυτό θα ήταν μόνο, ότι στην αρχή της παράστασης, ο λόγος ήταν πολύ γρήγορος, ίσως λίγο δυσκολευόσουν μέχρι να μπεις στο νόημα και να συνηθίσεις και το άκουσμα της καθαρεύουσας που μπλεκόταν συχνά πυκνά με την δημοτική, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα!!
Η διασκευή της Εμμανουέλας Αλεξίου και του Γιώργου Καραμίχου πάνω στο κείμενο του Νίκου Βασιλειάδη ήταν εξαιρετική μετατρέποντας ένα διήγημα σε παράσταση..

Από την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Γιώργου Καραμίχου θα ξεχωρίσω καταρχάς την επιλογή της Υρώς Μανέ στο ρόλο, και θα εξάρω την έξοχη σκηνοθετική ματιά του, καθ' όλη τη διάρκεια του έργου που συνοψίζεται τόσο στις κινήσεις της Ερασμίας όσο και στο πέρασμα από τη μια σκηνή στην επόμενη. Θα σταθώ, επίσης, στην εξαιρετική μουσική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη, αλλά και στο χειρισμό των φωτισμών της Κατερίνας Μαραγκουδάκη που δίνουν κάθε φορά το στίγμα τους,συμβάλλοντας στην αδιάκοπη προσοχή του κοινού!

Όσοι δεν έχετε πάει στην Αθήνα, να πάτε!! Και όσοι προλαβαίνετε στη Θεσσαλονίκη, μην το χάσετε!! Μόνο κάντε κράτηση τηλεφωνική, γιατί το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο!! 
Στο Θέατρο Άνετον ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ!!!
Τηλέφωνο: 2310.869869

7 σχόλια:

  1. Η παράσταση λόγω της προπώλησης θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα να μην προλάβω να πάω... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάτρα θα ρθει;Έχει ακουστεί τίποτα;Ευχαριστούμε Άννα για την κριτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Σοφία: Δεν πειράζει καμάρι μου θα έρθουν άλλες παραστάσεις!! :-)

    @ Αντιόπη: Δεν έχω κάποια τέτοια πληροφόρηση Αντιοπάκι! Αν μάθω θα σε πω! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολούθησα την παράσταση πριν λίγο καιρό και πραγματικά ήταν εξαιρετική...! Όσοι δεν την έχετε δει να πάτε...! Αννούλα ευχαριστούμε...! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Stellina: Δεν κάνει τίποτα Στελλινάκι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή