Καλώς ήρθατε!!!!

Ο,τι συζητάμε σ'ενα καφεδάκι.. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, τηλεοπτικά και άλλα πολλά θεματα..!!!

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Κως: Ενα ανεκμετάλλευτο αρχαιολογικά νησί...

Πιστή στο ραντεβού με την ιστορία που λένε και οι παλιοί, αποφάσισα και φέτος να μοιραστώ τις εμπειρίες μου από τις διακοπές μαζί σας και να σας δώσω συμβουλές για μέρη, παραλίες, μπαράκια, ταβέρνες κλπ κλπ.



Κως λοιπόν!!! Τουριστικό νησί με ωραίες παραλίες και ωραία μέρη να φας και να πιείς και να αράξεις!!!! Το νησί του Ιπποκράτη, του ιατρού της αρχαιότητας, όπου έζησε και ανέπτυξε την δραστηριότητα του. 
Η Κως πέρα από όλα τ’ άλλα διακρίνεται και για τους υπέροχους ποδηλατοδρόμους της,



οπότε μην τολμήσετε να περπατήσετε πάνω στους κόκκινους δρόμους, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακούσετε κόρνα από πίσω και είτε θα βριστείτε με τους ελάχιστους Ελληνες που θα συναντήσετε στο νησί είτε θα λάβετε ένα ειρωνικό βλέμμα από τους ποδηλάτες τουρίστες. Αυτά τα ολίγα για αρχή και ξεκινάμε την ξενάγηση!!!!

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΩ?

Φέτος δεν ταλαιπωρηθήκαμε ιδιαιτέρως, πήγαμε κιουρίες οι δικές σου, με αεροπλάνο από Αθήνα. Ε είναι και πολλές οι ώρες με το καράβι ρε παιδιά μη βαράτε... Ααα και από το αεροδρόμιο μπορείτε να πάρετε το ΚΤΕΛ για την χώρα της Κω. 


Βέβαια το γεγονός ότι την βγάλαμε στο αεροδρόμιο ολονυχτίς επειδή είχαν απεργία οι ταξιτζήδες και πετάγαμε αξημέρωτα δεν το λέμε, το κρατάμε κρυφό. Μπουχαχα!! Φτάσαμε που λέτε στην πανέμορφη Κω στις 6.30 με την Aegean το χάραμα με ένα υπέροχο βλέμμα και ένα εξίσου υπέροχο μειδίαμα ίσα να φαίνεται έτσι για να μην με δει μουντρούχα ο κόσμος και ο «ξεναγός» μας, που θα μας φιλοξενούσε!!! Ρίξαμε έναν ύπνο κανά 6ωρο και μετά φρέσκιες και δυνατές ξεκινήσαμε την περιπλάνηση μας στην Κω και στις ομορφιές της!!! Παρά ταύτα το πλοίο από Πειραιά κάνει περίπου 10 ώρες ως την Κω, αυτό πρόλαβα και το έμαθα. Α, όλα κι όλα μια βασική πληροφόρηση την είχαμε!!! Να ‘ναι καλά ο «ξεναγός» μας!!!

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ:

Στο νησί βασικά χρειάζεται αμάξι, αλλά αν δεν έχετε δε θα πάθετε και τίποτις φαντάζομαι. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο επίσης! Αλλά υπάρχει και το αστικό λεωφορείο που το παίρνετε από το κέντρο της πόλης και θα σας πάει μέχρι τα Θερμά για μπάνιο. Ιδού και ο σύνδεσμος με τα δρομολόγια: http://www.kosisland.gr/el/kos-island-info/kos-island-bus-schedules.html


Τα τρενάκια της πόλης είναι πολλά και έχουν συγκεκριμένα δρομολόγια. Έτσι: Με το Πράσινο θα κάνετε τον γύρο της πόλης, με το Μπλε θα πάτε ως το Ασκληπιείο, με το Πράσινο-Κίτρινο θα πάτε μέχρι την Παναγία Τσουκαλαριά, που είναι χωμένη μες στο δάσος και είναι πραγματικα υπέροχη, ενώ με το Κόκκινο που είναι το μόνο που είναι ιδιωτικό, νομίζω ότι θα πάτε προς τη Λάμπη.

ΠΙΣΙΝΑ 

Πρώτη στάση: ξενοδοχείο Michelangelo!!! Ξενοδοχείο καινούργιο, χτισμένο στην περιοχή Ψαλίδι.


Τοποθετημένο δίπλα στο ξενοδοχείο Δήμητρα, με μια εξαιρετική πισίνα με θέα το απέραντο γαλάζιο και ένα μπαρ μέσα στην πισίνα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για το πρώτο μπάνιο σε αυτό το νησί. Βέβαια θα μου πείτε σε νησί πήγες, μπάνιο σε πισίνα έκανες; Σ' αυτό το ξενοδοχείο το παν είναι η θέα όχι το μπάνιο στην πισίνα αγαπητά μου τέκνα. Α! Και για την ιστορία το ξενοδοχείο πήρε το όνομα του από τα παιδιά της Δήμητρας (του διπλανού ξενοδοχείου που είπαμε πιο πάνω ντε). 
Στα μείον του ξενοδοχείου που προσφέρει μεν την πισίνα του απλόχερα στους επισκέπτες, απλά και μόνο με ένα ποτό από το μπαρ, είναι ότι κλείνει στις 8 η ώρα το βράδυ γιατί ακολουθεί τους κανόνες των ξένων τουριστών... Και κάπως έτσι welcome to Kos!!! Το νησί με τους πολλούς ξένους τουρίστες και τους Έλληνες που ψάχνεις με το κιάλι!!! 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ:

Υπέροχες παραλίες θα βρείτε πολλές και διάφορες στο νησί. Καταρχάς στο Καμάρι, μια παραλία που μου έκανε κλικ από μακριά. Το επίνειο του χωριού, Κέφαλος, με μια θάλασσα να την πιείς στο ποτήρι, ήρεμη και με γαλαζοπράσινα νερά. 


Εξίσου ωραία νερά θα βρείτε στον Άγιο Στέφανο με τα αρχαία δίπλα στη θάλασσα να αποδεικνύουν περίτρανα πόση αρχαία ιστορία έχει αυτό το νησί. Η μόνη μου ένσταση είναι ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο φροντισμένα. Και αυτή τη στιγμή η ευθύνη επιρρίπτεται στην πολιτεία και ουχί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην παραλία θα βρείτε υπέροχες φυσικές σκιές κάτω από τα δέντρα, αλλά και ένα υποτυπώδες beach bar με τις απαραίτητες ξαπλώστρες, ενώ απέναντι σας θα δείτε το γραφικότατο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που μπορεί κανείς να πάει μέχρι εκεί κολυμπώντας. Όσοι φτάσετε μην ξεχάσετε να χτυπήσετε την καμπάνα, μόνο θυμηθείτε ότι πέρα από τους υπόλοιπους θα ακούσετε και σεις την καμπάνα να χτυπάει και μάλιστα πιο δυνατά!!! 



Μια άλλη μαγευτική παραλία είναι ο Λημνιώνας, με διαφορετικούς κολπίσκους που συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό καθώς μια σειρά βράχων είναι αρκετή για να χωρίσει στα δύο μια παραλία που η μια μεριά είναι ήρεμη σαν λάδι ενώ η άλλη φουρτουνιασμένη και μανιασμένη… Συγκλονιστικό θέαμα…


Μην παραλείψετε να κάνετε όμως και μια στάση στα Θερμά ή Θέρμες κατ’ άλλους. Το αυτοκίνητο το αφήνετε είτε πάνω στην άσφαλτο είτε το κατεβάζετε λίγα μετρα πιο κάτω σε χωματόδρομο. Το σκηνικό πραγματικά σα βγαλμένο από παραμύθι…



Να για κάτι τέτοια μέρη αξίζει η Ελλάδα μας… Το απόλυτο άγριο της φύσης με τα βράχια δίπλα σου, κάποια ξεκολλημένα η αλήθεια είναι, ενώ το μάτι σου χάνεται στο απέραντο γαλάζιο… Το περίεργο όμως σ’ αυτό το μέρος δεν είναι το σκηνικό αλλά το γεγονός ότι δημιουργείται μια λίμνη με βράχια τριγύρω, όπου τα νερά είναι ζεστά και ιαματικά, ενώ έξω ακριβώς από την λίμνη έχουν την φυσιολογική θερμοκρασία της θάλασσας!!!


  


Α να μην ξεχάσω να ενημερώσω ότι υπάρχει και παραθαλάσσιο αναψυκτήριο, ελληνιστί beach bar, που σας προμηθεύει με τα απαραίτητα!!! Κάτι μου λέει ότι αυτό το μέρος είναι ιδανικό για free camping… 

Άλλες διάσημες παραλίες θα βρείτε στο Τιγκάκι, στο Μαστιχάρι, στον Άγιο Φωκά, στα Καρδάμαινα κλπ. Κάποιοι θα δείτε να κάνουν μπάνιο και στις παραλίες κοντά στο λιμάνι, αλλά εγώ δεν ήμουνα ανάμεσα σ’ αυτούς οπότε δεν ξέρω να σας απαντήσω για δαύτες.

ΤΙ ΝΑ ΔΩ?

Φτάσαμε νομίζω στο πιο κρίσιμο ερώτημα για την Κω. Πολλά αρχαία που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα από την πολιτεία. 
  •  Κατ’ αρχάς το Ασκληπιείο, που είναι το σημαντικότερο ιερό θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Τα τρία επίπεδά του εντυπωσιάζουν, ενώ η θέα στη θάλασσα από τα τελευταία σκαλοπάτια προκαλεί δέος. (Ώρες Λειτουργίας: 08.30-15.00, τιμή εισόδου: €4)

    • Το Ρωμαϊκό Ωδείο παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στην Αθήνα (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού) κτίστηκε, σύμφωνα με τις επιγραφές που βρέθηκαν στο χώρο,  στη θέση παλαιότερου δημόσιου κτίσματος, ίσως του Βουλευτηρίου του αρχαίου Δήμου. 
     
      • Το παραδοσιακό σπίτι στην Αντιμάχεια, που αναπαριστά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως ήταν ένα παραδοσιακό σπίτι του χωριού των αρχών του αιώνα και του Μεσοπολέμου. Ακριβώς απέναντί του βρίσκεται και μπορείτε να δείτε τον μύλο του Παπά που είναι ένας παλιός παραδοσιακός μύλος.
      • Τον Κήπο του Ιπποκράτη, δίπλα στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, κοντά στο Ασκληπιείο, με τα φυτά που χρησιμοποιούσε ο αρχαίος φιλόσοφος.
      • Το πολιτιστικό κέντρο: «Αρχαίων Οίκος: Κήπο του Ιπποκράτη» που είναι μια πιστή αναπαράσταση ενός Αρχαίου Ελληνικού Οικισμού του 5ου αιώνα π.Χ. Ειδικεύεται στην ανάδειξη του Αρχαίου Ελληνικού τρόπου ζωής την εποχή που έζησε ο μεγάλος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης. Αποτελείται από ένα Σπίτι ακριβές αντίγραφο της εποχής, μια Φιλοσοφική Στοά και ένα πέτρινο Θέατρο που θα μας χρησιμεύσουν στη γνωριμία με τις φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις, αλλά και με την Ιατρική Τέχνη εκείνης της εποχής.

         
        Ο Οίκος αποτελείται από δύο ορόφους και είναι πέτρινος, κατασκευασμένος από πέτρα του νησιού, η ξύλινη σκεπή φέρει παλιό κεραμίδι και τα έπιπλα είναι χειροποίητα αντίγραφα της εποχής. Τα σεμινάρια που διεξάγονται στον Οίκο καθημερινά είναι μαγειρικής, κεραμικής, φιλοσοφίας, αρτοπλασίας, γεωργίας, ψηφιδωτού και βοτσαλωτού. Η Φιλοσοφική στοά, κατασκευασμένη και αυτή στα πρότυπα της εποχής με χειροποίητο βοτσαλωτό στο δάπεδο και ανάγλυφα αντίγραφαστους τοίχους, φιλοξενεί Έργα Τέχνης και Βιβλιοθήκη. Επίσης υπάρχει και το Θέατρο του Ορχουμενου Σάτυρου - πέτρινο θέατρο χωρητικότητας 80 ατόμων όπου γίνονται οι παραστάσεις και λοιπά δρώμενα. Θα το βρείτε λίγο πριν το Μαστιχάρι. (http://www.hippocratesgarden.gr/). Το εισιτήριο είναι 5€ και στο τέλος προσφέρεται και πορτοκαλάδα από την Γιούλη για μια συζήτηση. Εξεπλάγην που είδε Έλληνες επισκέπτες... Σπάνια βλέπει μας είπε... Μόνο ξένους και όσοι Έλληνες το επισκέπτονται δεν πληρώνουν πάντα... Μόνη της το έκανε, με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση... Από μένα ενα μεγάλο μπράβο γι' αυτό που έχει φτιάξει και το διατηρεί...

        • Την Παναγιά την Τσουκαλαριά που είναι μια υπέροχη τοποθεσία μέσα στα δέντρα και την φύση.
         
          • Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία, ανάμεσα στο Τιγκάκι και το Μαρμάρι.
          • Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε και τον πλάτανο του Ιπποκράτη: Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης βρίσκεται στο τέλος της ακτής Κουντουριώτη, πίσω ακριβώς από το Διοικητήριο. Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης -στη σκιά του οποίου λέγεται ότι δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής- έχει περιφέρεια 10 μ. και δεσπόζει στην ίδια θέση 2.400 χρόνια.

          ΜΟΝΟΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

           
          Η Κως είναι σε ένα καίριο σημείο των Δωδεκάνησων με αποτέλεσμα οι αποδράσεις σε κοντινά νησιά να ευνοούνται, αν όχι να επιβάλλονται! Έτσι κι εμείς δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη!!!

          ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ

          Πεταχτήκαμε στην Αλικαρνασσό, ελληνιστί Bodrum που λέει και μια φίλη!!! Το εισιτήριο κοστίζει 15€ αν πάς με το Santa Maria, που είναι οικογενειακή επιχείρηση!!! Στα υπόλοιπα καράβια θα βρείτε διάφορες τιμές... Όταν κατεβαίνεις έχεις τη δυνατότητα να ακολουθήσεις την ελληνίδα ξεναγό που θα σε πάει με το λεωφορείο στο αρχαίο θέατρο και σε κάποια άλλα μνημεία της αρχαίας Αλικαρνασσού και μετά θα σταματήσει σε ένα εμπορικό κέντρο με χρυσοχοεία κλπ όπου θα πρέπει να μείνεις κάποια ώρα 'η επιλέγεις να δεις μόνο το σύγχρονο κομμάτι της Αλικαρνασσού. Εμείς πράξαμε το δεύτερο, οπότε περισσότερες πληροφορίες για το τουρ από άλλον θα πάρετε και ουχί από μένα. χοχο Επίσης άξιο λόγου είναι και το κάστρο της Αλικαρνασσού χτισμένο από τους ιππότες της Ρόδου, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί δέχονται ΜΟΝΟ τουρκικές λίρες, ούτε καν πιστωτική κάρτα. Τουτεστιν, φροντίστε να αλλάξετε ευρώ με λίρες σε ανταλλακτήρια για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων!!! 


          Το καράβι έφευγε στις 9.30 ή στις 10 δεν θυμάμαι ακριβώς. Εμείς έπρεπε να είμαστε εκεί μέχρι τις 09.15 για να δώσουμε τα στοιχεία της ταυτότητας και να περάσουμε από τον έλεγχο των διαβατηρίων, ενώ στο γυρισμό η αναχώρηση ήταν προγραμματισμένη για τις 16.00. Διάρκεια ταξιδιού 40 λεπτά.
          Ένα θα σας πω, η διαφορά μεταξύ των δύο τελωνείων είναι τουλάχιστον απίστευτη...  Όπως απίστευτη είναι και η ταλαιπωρία για να περάσει κανείς τα ελληνικά σύνορα και στην αποβίβαση και στην επιστροφή.... Ασχολίαστο το γεγονός οτι στην Τουρκία περάσαμε σε λιγότερο από 5 λεπτά ενώ στην Ελλάδα κάναμε μέχρι και ένα τέταρτο στον ήλιο... Πληροφορίες λένε ότι πριν από λίγες μέρες είχε λιποθυμήσει και άνθρωπος από την πολύωρη αναμονή... 


          Αλλά ας περάσουμε στην περιγραφή!!! Το Bodrum υπέροχο!!! Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω ποια είναι η διαφορά που εντοπίζει ένας ξένος τουρίστας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τις ακτές των παραλίων της γειτονικής χώρας. Δεν ξέρω ποιος επηρέασε ποιον, άλλωστε κάθε φορά που πατάς το πόδι σου στην Τουρκία μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι σπίτι σου σε πλημμυρίζει. Θες το φαγητό, οι άνθρωποι, η κουλτούρα; Η Αλικαρνασσός είναι ένα ιδανικό μέρος για ψώνια καθότι υπάρχει και το παζάρι που γίνεται κάθε Τρίτη αν θυμάμαι καλά, αλλά δεν είναι κάτι αξιόλογο απ’ ότι μας είπαν ο «ξεναγός» μας στο νησί, γιατί όλος ο κόσμος πάει εκείνη τη μέρα και τελικά καταλήγεις κάτω από μια ξύλινη κατασκευή να περιφέρεσαι από πάγκο σε πάγκο. Εμείς όμως ως γνήσιες γυναίκες σιγά μην αφήναμε την αγορά ανεκμετάλλευτη χωρίς να αφήσουμε τα ωραία ευρουδάκια μας. Έτσι εγώ έφυγα με ένα ωραιότατο ροζ καπελίνο για το οποίο έπρηξα την φιλενάδα μου, ενώ αυτή δώρισε στον εαυτό της μια υπέροχη πετσέτα που ζήλεψα πολύυυυυ και μια πανέμορφη τσάντα εντελώς του στυλ της όμως!


          ΝΙΣΥΡΟΣ

          Ναι αλλά δεν αφήσαμε και άλλο ένα νησί παραπονεμένο. Το όνομα αυτού Νίσυρος!!! Το εισιτήριο κοστίζει 20€ με τον Laumzi, κάνει 1,5 ώρα μέχρι την Νίσυρο, ενώ καράβι φεύγει και απο Καρδάμαινα με 1 ώρα διαδρομή. Πήγαμε, γιατί είχαμε ακούσει για το ηφαίστειο αλλά και γιατί ήθελα να δω ένα διαφορετικό δωδεκανησιακό νησί. Το λάτρεψα με το που μπαίναμε στο λιμάνι… Ήταν αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά!!!! 

            


          Μπλε και άσπρο συνθέτουν το σκηνικό της Νισύρου… Μια αρμονία που έλειπε από την Κω σε αρχιτεκτονικό επίπεδο… Πρώτη στάση που έπρεπε να διεκπεραιωθεί πάρ’ αυτά κι ας είχαμε μόλις 20 λεπτά στη διάθεση μας: καφεεεεεεεές!!!! Το μαγαζί το βρήκε η φιλενάδα μου και το όνομα αυτού Υάδες!!! Μια εκπληκτική φωτογραφία της Φρίντα Κάλο κοσμούσε το εσωτερικό του καταστήματος, 
           


          ενώ τα τραπεζάκια και η τζαζ μουσική του σε κάνανε να καταλάβεις ότι αυτό το μαγαζί είναι φτιαγμένο με μεράκι!!!

          Επόμενος σταθμός: ηφαίστειο!!! Εισιτήριο βγάζεις από το λιμάνι μόλις βγεις σε κάτι γκισέ που στήνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Κοστίζει 8€, σε πηγαίνει μέχρι το ηφαίστειο και επιστρέφει να σε πάρει μετά από περίπου 50 λεπτά. Δεν χρειάζεσαι και παραπάνω για να δεις την ομορφιά του ηφαιστείου και να συγκλονιστείς από το άγριο τοπίο...



          Ε εντάξει δεν είναι και πολύ ωραία η μυρωδιά από το θειάφι για να είμαι ειλικρινής, αλλά δεν έχει να λέει!!! Φτάσαμε στο ηφαίστειο, κατεβήκαμε στον κρατήρα, και είδαμε να αναβλύζει θείο από τους μικρούς κρατήρες που υπήρχαν στο έδαφος… Η ατμόσφαιρα αποπνικτική αλλά εντυπωσιακή.. Αντέξαμε 10 λεπτά, βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και φύγαμε… Στην επιστροφή ήμασταν τυχερές και είχαμε και ξενάγηση στα Αγγλικά γιατί μπήκαμε μαζί με γκρουπ Άγγλων. Το ρεσιτάλ ωστόσο το έδωσε ο οδηγός!!! Όποιος γνωρίζει τον οδηγό με το νούμερο 40 να του δώσει χαιρετίσματα από την Αννούλα!!! Χαχαχαχα

          Στη Νίσυρο ήμασταν συγκρατημένες στα ψώνια… Περιέργως δεν ξέρω πως τα καταφέραμε… Νομίζω ότι επειδή ήταν και η τελευταία μέρα και πετούσαμε για Αθήνα το βράδυ αφήσαμε ανεκμετάλλευτα τα μαγαζιά του νησιού. Ε να μείνει και κανα φράγκο στην τσέπη ρε παιδιά!! Χαθήκαμε στα σοκάκια του νησιού 


          και βαδίζαμε ολοταχώς για την Πλατεία Ηλικιωμένης προκειμένου να τσιμπήσουμε κάτι… Λίγα λεπτά αργότερα την βρήκαμε μπροστά μας με δέντρα ολόγυρα μας και κάτι μικρά και γραφικά μαγαζάκια. Κάτσαμε στην «Ηλικιωμένη». Εκπληκτικό φαί και υπέροχη εξυπηρέτηση… Βέβαια δεν ξέρω αν είχε να κάνει και με το γεγονός ότι έλεγα συνέχεια στον κόσμο πόσο ωραίο νησί που έχουν!!! Κάτι μου λέει ότι του χρόνου για τη Νίσυρο θα σας γράψω!!! 

          Στην επιστροφή το χαμόγελο ήταν μέχρι τα αυτιά, η φίλη μου άκουσε πόσες φορές τις προτάσεις μου να χάσουμε το πλοίο, να μείνουμε ένα βράδυ, να την ρωτάω: «μα δεν είναι τέλεια;;;» Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η υπομονή της!!!



          ΦΑΓΗΤΟ

          Αααα όλα κι όλα φαγητό είχε ωραίο η Κως!! Ή μάλλον για να είμαι σαφέστερη είχαμε καλό «ξεναγό» στο φαγητό!!! Γιατί η αλήθεια είναι, ότι στην Κω το φαγητό είναι άκρως τουριστικό με τις γνωστές φωτογραφίες φαγητών όπως greek souvlaki, giros, mousaka κλπ. να κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Αλλά τι να κάνουμε; Εμείς ήμασταν τυχεροί!!! 

          Πρώτο βράδυ στο νησί και το μενού έγραφε ιταλικό!!! Ένα υπέροχο εστιατόριο που ανακάλυψε ο φίλος μας και που άνοιξε πέρσυ, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί από φέτος κανονικά!! Το όνομα αυτού Mezza Luna. Θα το βρείτε πάνω στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στη Μαρίνα. Υπέροχες μακαρονάδες, καλές πίτσες και φοβερό κρασί!!! χικ! Οχι καλέ δεν μεθύσαμε, πως σας πέρασε αυτό από το μυαλό απορώ...!Μάλιστα εκεί μάθαμε από τον σερβιτόρο ότι ήμασταν η τρίτη παρέα Ελλήνων που σέρβιρε τον τελευταίο ενάμιση μήνα..! 



          Εξαιρετικό φαγητό όμως είχε και ένα Κρητικό μαγαζί «Η Κρητή» που είναι ανοιχτό και το χειμώνα. Από τα ελάχιστα μη τουριστικά μαγαζιά που έβλεπες και ντόπιους αλλά και Έλληνες επισκέπτες του νησιού να το προτιμούν. Θα το βρείτε στο κέντρο της πόλης καθώς κατεβαίνεις τα σκαλάκια της Αγίας Παρασκευής.

          Ωραίο φαγητό φάγαμε όμως και σε μια ταβέρνα όταν κάναμε το γύρο του νησιού με τον ξεναγό μας και την παρέα ολάκαιρη! Δόξα τον πανάγαθο, α παραπονο δεν είχα από παρέα σ’ αυτές τις διακοπές. Φτάσαμε που λέτε μετά από το γύρο του νησιού στο χωριό Πυλί, όπου φάγαμε στην ταβέρνα «Η παλιά πηγή» και μάλιστα δοκιμάσαμε και παραδοσιακά φαγητά, κρασοτύρι και πηχτή. Δεν με τρέλλανε αλλά ντάξει έπρεπε να πούμε ότι δοκιμάσαμε και κάτι τοπικό ρε παιδιά!!! 

          Α! Καλέ κι αλλού φάγαμε ωραία! Στου Αλή! Στη μουσουλμανική γειτονιά της Κω στην περιοχή Πλατάνι, που εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα ότι υπήρχε μουσουλμανική μειονότητα στην Κω. Τα φαγητά στο μαγαζί απλά τέλεια και μάλιστα με κρατήσεις παρακαλώ για να βρείς τραπέζι…! 

          ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

          Ξέρω ότι θα με ρωτήσετε για μπαράκια, καφετέριες κλπ. Ελάτε ελάτε να σας τα πω όλα!

          ΜΠΑΡ

          Λοιπόν τα χαλαρά μπαράκια που προτιμήσαμε εμείς θα τα βρείτε πάνω στην παραλιακή. Την πρώτη βραδιά την τιμητική του είχε το Nostos. Κάθεσαι δίπλα στη θάλασσα, κυριολεκτικά πατάς άμμο που λένε και πίνεις τα υπέροχα κοκτέιλ μας. Η μουσική κάτι παραπάνω από το στοιχείο μου καθότι μετά βίας κατάφερνα να συγκρατηθώ και να μην σηκωθώ για να χορέψω στους ρυθμούς του latin που έπαιζε στην αρχή..!! :)

          Μια άλλη μέρα, πιο κουρασμένοι επιλέξαμε τη Marina.. Με υποδέχτηκε με το αγαπημένο μου κομμάτι  Maria del Buenos Aires των Gotan Project!!! Ε δεν θελει και πολύ για να αγαπήσω ένα μαγαζί όταν βάζει ΤΕΤΟΙΑ μουσική...!!
          Ενώ η Αύρα λίγο πιο πέρα έμεινε απωθημένο για την επόμενη φορά!

          Τώρα για τα party animals της παρέας, τα Εξάρχεια είναι το μέρος που θα ξημεροβραδιάζεστε, ενώ η λεγόμενη bar street με το διάσημο West σας περιμένουν για τουριστικό ξενόφερτο γλέντι μέχρι πρωίας. Μα είμαι αντικειμενική δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε ότι δεν είμαι; Εμένα να μην μου αρέσει; Απαπαπαπα!!! 

          Εμένα όμως μ’ άρεσε και ένα άλλο μαγαζί, που επίσης έμεινε απωθημένο για την επόμενη φορά. Λέγεται Hamam και έχει ζωντανή ξένη μουσική. Δεν καταλαβαίνω γιατί παραξενεύεστε. Αν είχε ελληνική να σας φαινόταν περίεργο. Στην Κω νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο εξωτερικό από πολλές απόψεις.

          ΚΑΦΕ

          Τώρα για καφέδες έχω να σας προτείνω σίγουρα την Νερατζιά. Το αγαπημένο περιποιημένο καφενεδάκι που θα το βρείτε μέσα στην παλιά πόλη, ανεβαίνοντας το δρόμο δίπλα από το κτίριο της αστυνομίας του νησιού. Βέβαια το γεγονός ότι έπαιζε και πάλι tango και συγκεκριμένα Gotan Project δεν ξέρω αν συνέβαλε καθόλου στο να λατρέψω αυτό το μαγαζί, αλλά το ίδιο έπαθε και η φιλενάδα μου, όποτε είναι αντικειμενικό.



          Επίσης υπέροχο μέρος για καφέ και για να δείτε το ηλιοβασίλεμα είναι ο Νερόμυλος στη Ζιά. Όλοι θα σας πουν να πάτε στα μαγαζιά που είναι στην άκρη που βλέπεις φάτσα το ηλιοβασίλεμα, αλλά αν πάτε στο Νερόμυλο θα με θυμηθείτε. Παραδοσιακά τραπέζια που θυμίζουν παλιό καφενείο, βαμμένα σε γαλάζιο χρώμα και ένας παλιός νερόμυλος που μπορείτε να επισκεφτείτε αρκούν. Α και να μην ξεχάσω: κανελλάδα, λεμονάδα, σοκολατόπιτα και αν είστε τυχεροί και λεμονόπιτα!! Αν δοκιμάσαμε; Τι ερώτηση είναι αυτή; Εννοείται πως ναι!! Ήταν όλα υπέροχα!! Αλλά εγώ θέλω να δοκιμάσω τη λεμονόπιτα φάντασμα που έχει δοκιμάσει μόνο ο Μήτσος.



          Άλλο υπέροχο μέρος για να δείς το ηλιοβασίλεμα, το Ταμ Ταμ στο Μαστιχάρι! 
           
           

          Η θέα που προσφέρει το συγκεκριμένο μέρος για ηλιοβασίλεμα δεν περιγράφεται με λόγια...  Μοναδικής ομορφιάς πράγματα... Και καθώς βουτούσε ο ήλιος στα γαλανά νερά το μόνο που μπορούσες να σκεφτείς δεν ήταν τίποτε άλλο από το θέαμα, ή έστω κάποιες λέξεις για το πως θα το περιέγραφες αυτό στον ταξιδιωτικό οδηγό....

            

          Α ναι, ξέχασα.. Κάποιοι άλλοι σκεφτόντουσαν και κάτι  ντοκιμαντέρ!!! Τώρα τι ντοκιμαντέρ ήταν αυτά θα σας γελάσω και δεν το επιθυμώ πραγματικά, δεν διελευκάνθη το ζήτημα ποτέ...!! 

          Και τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο το beach bar Μύλος στο τέλος της παραλίας της Κω μας αποχαιρέτησε το τελευταίο μας βράδυ. Ρωτώντας πας στην πόλη οπότε μην διστάσετε να ρωτήσετε. Υπεροχη θέα, διπλα στο κύμα και ένας μύλος που δεσπόζει στο σημείο από το οποίο πήρε το όνομα του το καφέ.




          Και κάπου εδώ η βόλτα μας και η ξενάγηση μας τελείωσε… Μπορεί λοιπόν η Κως να είναι ένα πολύ τουριστικό νησί που δεν ταιριάζει απόλυτα στα γούστα μου, αλλά έχει παραλίες που είναι να τις πιείς στο ποτήρι και έχει και μέρη που απλά σε μαγεύουν… Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό σε όποιο μέρος και να πας είναι η παρέα!!! Γι’ αυτό λοιπόν Ολίνα, Σταύρο, Κώστα, Δημήτρη, Γιώργο, Δημήτρη, Γιώργο ευχαριστώ για την παρέα!! Και θα κλείσω με μια μαντινάδα που μου την έμαθε ένας καινούργιος φίλος:
          «Όπου αγαπάς μην πολυπάς, κι αν πολύπάς μην πολυκάτσεις 
          κι αν πολυκάτσεις μην πολυμιλείς κι αν πολυμιλείς να κατέχεις ίντα λές…»

          Δεν υπάρχουν σχόλια:

          Δημοσίευση σχολίου